Klaar om je eigen huis of 2de verblijf te verbouwen in het zonnige Spanje? Bekijk onze checklist met de 10 meest voorkomende bouwblunders om extra stress en onnodige investeringen te vermijden. 

 

1. WERKEN ZONDER EXPERT TER PLAATSE 

Ook al ben je zelf vrij handig en heb je enige bouwervaring, soms is het toch aangeraden om te werken met een architect, aannemer of veiligheidscoördinator HIER aan de Costa del Sol. 

Zij kunnen je helpen om de juiste keuzes te maken in je bouwproces, je advies geven, helpen om vergunningen aan te vragen en voorzien van de nodige documenten.

2. DE REFERENTIES VAN JE AANNEMER NIET CHECKEN 

Stap niet zomaar in zee met de eerste de beste aannemer maar ga steeds zijn referenties na.
Recensies lezen geeft je zoveel inzicht. Je leest hoe de aannemer werkt, wat de resultaten zijn, hoe hij/zij in de omgang is.

Een tip: ga nooit voor de goedkoopste, maar ook al zeker niet voor de duurste.

3. BESLISSINGEN NEMEN ALLEEN GEBASEERD OP PRIJS

Laat je bij beslissingen niet louter leiden door de prijs. Probeer het goede evenwicht te vinden tussen prijs en kwaliteit. Goedkope materialen kunnen je misschien aanvankelijk geld besparen maar je zult ze sneller moeten vervangen waardoor ze uiteindelijk duurder zijn. Sommige goedkope materialen gaan maar tijdelijk mee terwijl een duurdere optie voor een hele tijd rendeert. Bespreek dit ook met je aannemer en vraag hem of hij de gekozen materialen ook zou gebruiken om zijn huis te bouwen.

4. EEN SLECHTE BOUWLOCATIE KIEZEN

Regel 1 alvorens te starten met bouwen: kies een goede locatie. Verken de omgeving, ga de ondergrond na, maak kennis met de buren, vraag na waar later nog kan worden bijgebouwd, etc.

Wees je ervan bewust dat je je droomhuis nadien niet meer kunt verplaatsen.

Renovatiebudget

5. DE AANNEMER TE SNEL TE VEEL BETALEN

Financiële disputen met aannemers? Het gebeurt vaker dan je denkt.
Betaal je aannemer in verschillende fasen en dus niet zomaar in 1 keer. Hij moet zichzelf ook eerst bewijzen. Vraagt hij op voorhand het volledige bedrag te betalen of een overdreven voorschot. Denk dan al maar 2 keer na!

6. SLECHTE FINANCIËLE PLANNING

Stel vooraf het juiste budget op en hou het nauwlettend in de gaten. Bestudeer vooraf grondig wat je limieten zijn en hou je hieraan. Je hebt ongetwijfeld een duidelijk beeld van jouw droomhuis maar misschien kunnen sommige onderdelen later worden bijgebouwd.

Start met het huis dat binnen je budget past.

Heb je het nodige geld niet? Wacht en spaar. Werk je niet onnodig in schulden met extra kredieten.

7. GEEN REKENING HOUDEN MET JE LEVENSSTIJL

Breng bij het maken van de bouwplannen ook je huidige levensstijl in kaart. Zo ben je zeker dat de plannen aan je persoonlijke noden voldoen. Wees duidelijk wat je wil en zet het op papier of mail. Dan is er daarna geen discussie over wat jouw wensen waren.

Onderschat niet de waarde van interieurstyling.

8. GEEN REKENING HOUDEN MET JE TOEKOMSTIGE PLANNEN

Uiteraard bouw je vandaag maar ziet je gezin er over enkele jaren nog hetzelfde uit? Misschien wil je het ideale vrijgezelhuisje bouwen en komt de ware niet veel later langs.  Of misschien willen jullie later aan kindjes beginnen? Hou daar alvast rekening mee bij het tekenen van de plannen.

 

9. TE SNEL WILLEN GAAN

Naarmate het proces vordert, wil je misschien sneller vooruitgaan. Neem de tijd om alle beslissingen goed af te wegen en onderzoek te doen zodat alles op een correcte manier wordt gedaan.

 

10. VERBOUWSTRESS

Een nieuwe woning bouwen is uiteraard erg spannend en heeft een grote impact op je persoonlijke situatie. Er moet heel wat gebeuren waarbij jij het overzicht moet bewaren en alles moet superviseren. Probeer er zo rustig mogelijk mee om te gaan en vermijd te veel stress zodat het bouwproces jouw leven niet overheerst

 

Hulp nodig? ReForm Costa del is ter plaatse, Cartama, Malaga. En wij helpen je graag met al bovenstaande.